De jacht op een andere Kadee ontkoppel magneet

Een van de mooiste en goed werkende koppelingen voor amerikaans modelspoor vind ik de koppelingen van de firma KaDee. Hoewel er de nodige conculega's op die markt zijn met een zelfde model koppeling blijft de kwaliteit van de deze koppelingen groots.

Door het gebruik van de "Delayed-Action Uncoupling" (het eenvoudig ontkoppelen middels een magneet veld) is het voor de modelspoor liefhebber mogelijk niet alleen te rangeren door wagons achter te laten op een rangeer spoor maar ook mogelijk de wagons naar een locatie heen te duwen.

De jacht op een alternatieve ontkoppel magneet voor Kadee koppelingen is geopend of beter gezegd : welke magneetje ontkoppeld er net zo goed (of liefst beter) dan de originele Kadee 308 "Under-The-Track" Uncoupler magneet maar kost minder.



Hiervoor zijn benodigd :

1 metertje flex rail
1 balkje 3.5 x 4.5 cm van een meter
2 wagons
diverse magneten
1 orginele Kadee 308 "Under-The-Track" Uncoupler magneet ter referentie
latjes van 4 en 6 mm dikte ter opvulling.

In het midden van het balkje heb ik stuk ter grote van de Kadee 308 magneet verwijderd (deze heeft een dikte van ongeveer 6 mm). Daarna heb ik nogmaals een stuk van 12 mm diep verwijderd zodat de totale diepte 18 mm is.

Door gebruik te maken van de opvul latjes is het mogelijk de magneten op verschillende hoogtes onder de rails te plaatsen maar is het ook mogelijk een plaat dikte van 6 mm te simuleren.

De originele Kadee 308 "Under-The-Track" Uncoupler magneet.









Resultaat : te gebruiken maar enkel als deze rechtstreeks onder de rail wordt geplaatst zonder materiaal er tussen. Metalen plaat is noodzakelijk om magneet veld goed te krijgen voor ontkoppeling. Een doormidden gesneden magneet is nog sterk genoeg om te ontkoppelen. Voor montage moet wel een heel groot gat worden gemaakt onder de rails.

De kleine magneetjes van Explorer Electronica te Almelo (euro 0,50 / stk)





Resultaat : te gebruiken maar enkel als deze rechtstreeks onder de rail wordt geplaatst zonder materiaal er tussen. Metalen plaat is niet noodzakelijk om magneet veld goed te krijgen voor ontkoppeling, echter is wel aan te raden. Door het kleine formaat beter te plaatsen dan de Kadee 308.

Magneten uit een sloop liniear motor



Resultaat : zonder problemen 6 mm onder de rails bruikbaar. Metalen plaat is niet noodzakelijk om magneet veld goed te krijgen voor ontkoppeling. Door montage onder de baan eenvoudige montage. Bij montage 12 mm onder de rails metalen plaat nodig om magneet veld te bundelen.

Update : in de praktijk blijken deze magneten een neven effect te hebben. zie : Ter ere van John Allen.

Wat mij betreft is dit het beste alternatief.

Maar laten we niet te vroeg juichen en maar eens een voorraadje verschillende magneten bij de firma CONRAD bestellen.

Ik houd U op de hoogte . . . .